Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д)
Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Київська область, Іванківський р-н, с. Коленці

Церква свв. Козьми та Даміана
1874 рік

Безперечно, церква у Коленцях — найоригінальніша на Київщині. Такого несподіваного і водночас переконливого сполучення восьмериків і четвериків немає і в давнішій дерев’яній архітектурі, не кажучи про історизм (подібна за планом споруда є у недалекому селі Вовчків, але загалом їй далеко до коленцівського шедевру).

Певна річ, споруджував Козьмодаміанівську церкву непересічний зодчий, який мав не тільки великий хист, а й велику любов до матеріалу і старої народної традиції. Либонь з цієї причини у всесвітньому павутинні храм нерідко приписують або до ХVІІІ ст., або до знаних майстрів на зразок Миколи Юргенса.

Все в житті буває, одначе ми лишаємо церкву у другій половині ХІХ ст., коли на теренах України доживав віку архітектурний романтизм. В цей стилістичний напрямок цілком вписується і вертикальна нефарбована шалівка, і аркові, круглі та стрільчасті вікна, і, головне, дивовижна підпірна конструкція із восьми колон і хвилястої «корони» вінців верху. До того ж, як то кажуть, не архітектурою єдиною… Усередині церква являє собою справжній музей старожитностей, де живуть своїм духовним життям різностильні ікони, рушники й стінописи.
Довгі роки святиня (між іншим, пам’ятка місцевого значення) чекає на серйозний ремонт, який не те що назрів, а й «успішно» перезрів. Та ніхто — ні сумлінний священик-настоятель, ні добра громада, ні держава — за бідністю не може дати йому ради…

Хоча стривайте. Невже наша держава й справді така бідна? Чи все ж таки, даруйте на слові, дурна? Адже розумний навіть у скруті не занедбує те, що найдорожче…

Усі фото