«Наша Парафія»

Парафія святого Архистратига Михаїла, Київ, Пирогів

 

Про події навколо «ритуального» дуба

Відвідувачі Київського музею просто неба в Пирогові мають пам’ятати «ритуальний дуб слов’ян», що експонувався на повороті дороги, за 150 метрів від храму св. Архистратига Михаїла. У 1975 році його випадково знайшли на дні річки Десни, в районі її гирла.

Археологи датували дуб VІІІ століттям від Різдва Христового (було проведено відповідний радіовуглецевий аналіз) і висловили гіпотезу про те, що він міг бути ритуальним деревом наших предків (на підставі того, що в нього було встромлено три ряди вепрячих ікол).

В червні 2013 року до музею звернулися представники неоязичників з пропозицією про відкриття нової експозиції на новому місці — уже під назвою «дуб Перуна», на що була отримана схвальна відповідь. За рішенням науково-методичної ради музею дуб узяли у металеве окуття і встановили вертикально на бетонному майданчику, оформленому у вигляді гіпотетичного язичницького капища. Зазначена інсталяція розмістилася у етнографічній зоні «Середня Наддніпрянщина» — строго посередині між храмом св. Архистратига Михаїла і церквою св. мц. Параскеви-П’ятниці, на шляху традиційної хресної ходи між двома церквами.

Певна річ, наша парафія однозначно за подальшу реставрацію і відновлення до життя занедбаних у минулі роки експонатів музею. Але як православні християни ми занепокоєні можливою «ритуалізацією» означеної пам’ятки історії і вважаємо за доцільне перенесення експозиції в іншу, не таку контраверсійну зону музею просто неба.

Також ми однозначно за міжконфесійний мир і злагоду в Україні. Відтак напередодні визначного рубежу в житті нашої країни — 1025-ліття хрещення Руси-України закликаємо представників новітніх релігійних течій до більшої толерантності і поваги до світоглядових цінностей переважної більшості українського суспільств.

Звертаємося і до тих співвітчизників, які щиро вважають себе наступниками давньої язичницької віри, а нас, християн, зневажають.

Згадайте, що святий рівноапостольний князь Володимир у 983 р. від Р. Х. звів на Старокиївській горі цілий пантеон давніх кумирів. Але не досягнув бажаної мети — зміцнення Києворуської держави і об’єднання народу. Тож за кілька років, пізнавши істинну, християнську віру сам скинув з високої кручі і Перуна, і інших ложних богів.

А дуб — то просто дерево, ритуальний він, чи не ритуальний. Звісно, якщо хтось по своїй нерозсудливій вірі не вселяє в нього ворога роду людського…

Можете використовувати такі теґи: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Будь ласка, не коментуйте з доменів mail.ru, yandex.ua/yandex.ru тощо. Ви не будете отримувати сповіщення про відповіді на відгуки. Не користуйтеся послугами країни-окупанта.

Пошук

Допомога ЗСУ

Сторінки

Останні відгуки

Канали RSS


Українська Церковна Архітектура














Нагору