«Наша Парафія»

Парафія святого Архистратига Михаїла, Київ, Пирогів

 

Видано унікальну нотну збірку — «Херувимська пісня України та її діаспори. Антологія»

Нарешті це сталося…

Ми планували видати збірку 80-ти Херувимських пісень у лютому 2010-го року. Поява збірки затрималася практично на рік, але… Антологія варта була такої затримки.

Ось фрагмент «титульної сторінки» Антології «Херувимська пісня України та її діаспори»:

156 Херувимських пісень українських композиторів, багато рідкісних і понад 20 уперше опублікованих творів.

Представлено 77 давніх і сучасних українських митців, 17 з них — аноніми.

Відроджено для богослужіння твори досі невідомих, надзвичайно талановитих композиторів доби бароко: Грицька, Думи та Миколи, а також Херувимські свт. Дмитра Ростовського, архиєп. Лазаря (Барановича), Прокопа Левандовського (учня А. Веделя), Сидора Воробкевича, Василя Петрушевського та інших. Зібрано докупи твори композиторів, яким судилося працювати на чужині (у США, Канаді, Великобританії, Італії, Румунії, Росії), — Григорія Курцеби, Андрія Гнатишина, Ігоря Соневицького, Олександра Кошиця, Гаврила Музиченка, Максима Березовського, Степана Давидова та інших.

Уперше опубліковано повне зібрання Херувимських пісень прот. Кирила Стеценка (12 творів) мовою оригіналу; 4 з них ніколи не було надруковано.

516 сторінок, великий формат (225х300), професійна нотографіка, чітка класифікація Херувимських, 140 ілюстрацій національних фресок, мозаїк, розписiв, гравюр та iкон ХI–ХХI ст., словник використаної термінології, абетковий покажчик митців, джерела до кожного твору, коментар до багатьох Пісень, гостро актуальна передмова, у якій подано для багатьох невідому інформацію.

Ця збірка унікальна не лише своїм змістом, а і своєю історією. По суті, її творили десятки людей, розкиданих у просторі й часі та з’єднаних милістю Божою. Усі ми співпрацювали: і ті досі нікому невідомі Грицько, Дума та Микола з ХVІІ століття, і переписувач, який зберіг для нас їхні шедеври, і наші славетні генії ХVІІІ століття, і композитори-герої визвольних змагань, і наші сучасники: мистецтвознавці, диригенти, справжні подвижники сучасності — вони всі творили і створили цю збірку саме у співпраці, ЦЕРКОВНО, саме завдяки великій любові до України, до Церкви, до Неба з його незліченними херувимами, які запозичили нашій Україні всі ці Пісні і так прославили її…

Дай, Боже, нам самим оцінити цей дар.

Можете використовувати такі теґи: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Будь ласка, не коментуйте з доменів mail.ru, yandex.ua/yandex.ru тощо. Ви не будете отримувати сповіщення про відповіді на відгуки. Не користуйтеся послугами країни-окупанта.

Пошук

Допомога ЗСУ

Сторінки

Останні відгуки

Канали RSS


Українська Церковна Архітектура














Нагору