«Наша Парафія»

Парафія святого Архистратига Михаїла, Київ, Пирогів

 

Сьогодні день пам’яті свт. Іоана Златоуста (347–407)

Слава Ісусу Христу!

Сьогодні день пам’яті свт. Іоана Златоуста (347–407) — неперевершеного проповідника, цілителя душ, безвідмовного заступника скривджених, безстрашного викривача сильних світу цього, одного з найбільших учителів Церкви.

Відлученого від Церкви на двох соборах святого Іоана оголосили єретиком, чаклуном, злодієм, розтлителем (усього 47 пунктів смертних злочинів у звинувачувальному акті) та заслали на край світу, аби ізолювати його божественний дар — полум’яне слово — найстрашнішу для беззаконників зброю.

Та саме життя жорстоко гнаного святителя стає втіленням усіх його проповідей, взірцем досконалої незлобивості, непохитної віри, незламної мужності й відваги, божественної терпеливості, найвищої подяки у скорботах, благословення усіх Божих присудів.

На дорозі у найвіддаленіший пункт заслання тяжко хворий святитель, замучений жорстокістю конвою, віддав в Отцеві руки свій праведний дух зі словами: «Слава Богу за все».

Друзів і прихильників Іоана було проголошено сектою іоанітів, їх переслідували, безкарно грабували, ув’язнювали, вбивали. Ім’я Златоуста намагалися викорінити не лише з Церкви, але й з пам’яті людей.

Та вже через 30 років Константинополь зустрічав вигнанця… Босфорська протока перетворилася на вогняне море: не було місця між човнами — усе місто зі свічками й смолоскипами вийшло зустріти свого нетлінного патріарха… І немає зараз імені святого, яке б Церква згадувала частіше за Іоана Златоуста — кожен день на завершенні Літургії…

«Христос біля дверей ваших, відчиніть Йому. Вам належить віддати Йому найкращу кімнату, а Він просить у Вас лише кутка. Розмістіть Його, де хочете, на задвірках з вашими слугами, у повітці чи хліву з вашими конями й віслюками — тільки прийміть Його» /свт. Іоан Златоустий/.

Можете використовувати такі теґи: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Будь ласка, не коментуйте з доменів mail.ru, yandex.ua/yandex.ru тощо. Ви не будете отримувати сповіщення про відповіді на відгуки. Не користуйтеся послугами країни-окупанта.

Пошук

Допомога ЗСУ

Сторінки

Останні відгуки

Канали RSS


Українська Церковна Архітектура














Нагору