«Наша Парафія»

Парафія святого Архистратига Михаїла, Київ, Пирогів

 
БібліотекаСвятоотцівські твориАпостольські мужі

Послання святого Полікарпа, єпископа Смирнського до филип’ян




Глава:  1  2   3   4   5   6   7   8   9   10  11  12  13  14 

Полікарп разом з пресвітерами Церкві Божій у Филипах: милість і мир від Бога Вседержителя, Господа Ісуса Христа, Спасителя нашого, нехай примножиться у вас.

Глава 1

Похвали филипійським християнам за любов
до братів-вязнів і за твердість у вірі

Я дуже радів за вас у Господі нашому Ісусі Христі через те, що прийняли у себе зразки істинної любові і, як належало вам, приводили зв’язаних священними узами, які є царською прикрасою для істинних обранців Господа Бога нашого. Радію також і тому, що твердий корінь вашої віри, відомий з перших часів, перебуває донині і приносить плоди, достойні Господа нашого Ісуса Христа, Який перетерпів за гріхи наші саму смерть, але Якого воскресив Бог, розірвавши кайдани пекла (Діян 2: 24). Ви, не бачивши Його, віруєте і, віруючи, радієте радістю невимовною і преславною (1 Пет. 1: 8), якої багато хто бажає досягнути, знаючи, що ви спасенні благодаттю, не ділами, але із волі Божої через Ісуса Христа (Еф. 2: 8 — 9).

Глава 2

Настанова до чесноти

Тому, підперезавши стегна ваші (1 Петр. 1: 13, Еф. 6: 14), служіть Богу в страсі та істині. Залишивши пусте марнослів’я і заблудження багатьох, віруйте в Того, «Який воскресив із мертвих Господа нашого Ісуса Христа і дарував Йому славу» (1 Пет. 1: 21) і престол праворуч Себе, Якому все підкорене — небесне і земне, Якому все, що дихає, служить, Який прийде судити живих і мертвих і за кров Якого Бог покарає тих, що не вірують в Нього. Той, Хто воскресив Його з мертвих, воскресить і нас, якщо будемо виконувати Його волю, будемо поступати за заповідями Його і любити те, що Він любить; якщо будемо віддалятися від всякої неправди, користолюбства, сріблолюбства, лихослів’я, лжесвідчення, не воздаючи злом за зло, осудом за осуд, ударом за удар, прокляттям за прокляття, і якщо пам’ятатимемо те, чому вчив Господь, кажучи: «Не судіть, щоб не бути вам осудженими. Прощайте, і буде вам прощено. Милуйте, щоб вам бути помилуваними. Якою мірою міряєте, такою відміряється і вам. І блаженні бідні і гнані за правду, бо їхнє є Царство Боже».

Глава 3

Не із гордості пишу це. Павло — ваш учитель

Це пишу вам, браття, про праведність не за власним бажанням, але тому, що ви самі спонукали мене до того. Бо ні мені, ні іншому, подібному до мене, не можна досягнути мудрості блаженного і славного Павла, який, знаходячись у вас, перед лицем людей, що жили тоді, ревно і твердо викладав слово істини і потім, віддалившись від вас, писав вам послання. Вникаючи в нього, ви можете отримати повчання в даній вам вірі, «яка є матір’ю всіх нас», за яким йде надія і якій властива любов до Бога, до Христа і ближнього. Хто в них перебуває, той виконав заповідь правди. Бо хто має любов, той далекий від всякого гріха.

Глава 4

Будемо уникати сріблолюбства і напоумлювати
самих себе, дружин і вдів

«Початком всіх бід є сріблолюбство». Отже, знаючи, що ми «нічого не принесли в світ і нічого не винесемо з нього», озброїмося зброєю правди та будемо спершу вчити самих себе поступати за заповіддю Господньою. А потім учіть і дружин ваших, щоб вони перебували в даній їм вірі, любові і чистоті, щоб любили своїх чоловіків зі щирістю і всіх інших так само із цнотливістю, і дітей будемо виховувати в страсі Божому. Будемо вчити вдів, щоб вони розсудливо судили про віру Господню, заступались безперестанно за всіх, віддалялися від всякого наклепу, лихослів’я, лжесвідчення, сріблолюбства і всякого пороку та знали, що вони жертовник Божий, що Бог все бачить і від Нього нічого не приховане — ні думки, ні наміри і ніякі сокровенні почуття серця.

Глава 5

Обов’язки дияконів, юнаків і дів

Таким чином, знаючи, що «Бог не буває в осміянні», ми повинні поступати достойно заповіді Його і слави. Також і диякони повинні бути непорочними перед правдою як служителі Бога і Христа, а не людей, не наклепники, не двомовні, не сріблолюбці, а стримані у всьому, милосердні, старанні; вони повинні поступати згідно з істиною Господа, Який став служителем всіх, від Якого, якщо догодимо Йому в нинішньому віці, отримаємо і майбутнє, оскільки Він обіцяв нам, що воскресить нас з мертвих; і якщо будемо жити достойно Його і вірувати в Нього, то і будемо царювати з Ним. Так само і юнаки повинні бути непорочними у всьому, повинні піклуватися про цнотливість і утримувати себе від всякого пороку. Бо добре відкидати від себе мирські похоті, тому що всяка «похіть воює проти духа», і ні «блудники, ні ласолюбці, ні мужоложці Царства Божого не успадкують», так як і всі ті, що чинять розпусту. Тому потрібно утримуватися від всього цього і підкорятися пресвітерам і дияконам, як Богу і Христу, а дівам жити з непорочною і чистою совістю.

Глава 6

Обов’язки пресвітерів і спільні обов’язки

Пресвітери ж повинні бути благосердними, милостивими до всіх, навертати тих, що перебувають в омані, відвідувати всякого немічного, не зневажати вдів або убогого, «завжди старатися про добре перед Богом і людьми», утримуватися від всякого гніву, лицемірства, несправедливості в суді, віддалятися від всякого сріблолюбства, не бути легковірними до наклепів на кого-небудь, жорстокими на суді, знаючи, що всі ми винуватці гріха. І тому якщо просимо Господа, щоб Він простив нас, то і ми повинні прощати. Бо всі ми знаходимося перед очима Господа і Бога, «кожний з нас повинен постати перед судилищем Христовим і кожний дати за себе звіт». Тому будемо служити Йому зі страхом і всяким благоговінням, як Він заповідав Сам і благовіствували нам апостоли і пророки, що передбачили пришестя Господа нашого. Будемо ревні в добрі, будемо віддалятися від спокус, від лжебратів і від тих, які лицемірно носять на собі ім’я Господнє і вводять в оману людей легковажних.

Глава 7

Уникайте докетів і перебувайте в пості і молитві.

«Всякий, хто не визнає, що Ісус Христос прийшов у плоті, є антихрист». Хто не визнає свідчення хресного, той від диявола; і хто слова Господні буде тлумачити за власним бажанням та говоритиме, що немає ні воскресіння, ні суду, той первенець сатани. Тому, залишивши суєтні і неправдиві вчення багатьох, звернімося до переданого спочатку слова; будемо «бодрствувати в молитвах», перебувати в постах; у молитвах будемо просити всевидячого Бога не ввести нас у спокусу, як сказав Господь: «дух бадьорий, але плоть немічна».

Глава 8

Перебувайте в надії і терпінні

Будемо безперестанно перебувати в нашій надії і запоруці правди нашої Ісусі Христі, «Який гріхи наші возніс на Своєму тілі на древо, Який не зробив гріха і в устах у Якого не знайшлося неправди», Який все перетерпів заради нас, щоб нам жити в Ньому. Будемо наслідувачами Його терпіння; і якщо будемо страждати за ім’я Його, то прославимо Його. Бо такий образ Він явив нам у Самому Собі, і ми увірували цьому.

Глава 9

Виявляйте терпіння за прикладом Ігнатія та інших

Благаю всіх вас покорятися слову правди і виявляти всяке терпіння, як ви бачили це своїми очима не тільки в блаженному Ігнатії, Зосимі та Руфові, але і в інших із нас і в самому Павлові та інших апостолах. Будьте впевнені, що всі вони не даремно подвизалися, але у вірі і правді, і перебувають в належному їм місці у Господа, з Яким і страждали. Бо вони полюбили не теперішній вік, але Того, Хто за нас помер і для нас був воскрешений Богом.

Глава 10

Настанова про чесноти

Стійте в цих чеснотах і наслідуйте приклад Господа, будьте твердими і непохитними у вірі, бережіть братерство у взаємній любові і єднанні істини, виявляйте один одному лагідність Господа, нікого не зневажаючи. Коли можете благодіяти, не відкладайте цього, бо «милостиня позбавляє від смерті». У всьому будьте поступливі один одному, щоб «поведінка ваша була бездоганна серед язичників», і щоб таким чином ви отримали похвалу за свої добрі діла і ім’я Господнє не піддалося через вас хулі. Горе ж, через кого хулиться ім’я Господнє! Тому всіх вчіть помірності і стриманню, в якому, втім, ви і живете.

Глава 11

Скорблю за Валентом. Остерігайтесь користолюбства

Я дуже засмутився через Валента, який колись був у вас пресвітером, що він так забув даний йому сан. Тому, благаю вас, бережіться користолюбства і будьте чисті та правдиві. Стримуйтеся від всякого пороку. Хто сам не може стриматися від цього, то як він буде проповідувати про це іншому? Хто віддається користолюбству, той оскверняється ідолослужінням і достойний вважатися у ряді язичників. Хто не знає суду Божого? «Чи не знаємо, що святі будуть судити світ», як вчить ап. Павло. Я, втім, нічого такого не помітив у вас і не чув у вас, у яких подвизався блаженний Павло і про яких він з похвалою відгукується на початку свого послання. Вами він хвалиться у всіх Церквах, які тільки пізнали у той час Бога, а ми ще не знали Його. Отже, я дуже скорблю, браття, через Валента і його дружину, дай Боже їм істинно покаятися! А ви будьте благорозумними в цьому і «не вважайте їх за ворогів», але старайтесь виправити їх як члени, які страждають і заблукали, щоб було здоровим все тіло ваше. Роблячи так, ви самі себе повчаєте.

Глава 12

Простіть його. Бог нагородить вас за чесноти.
Моліться за всіх, навіть за ворогів

Я впевнений, що ви добре вивчили Священне Писання і немає в ньому нічого для вас невідомого, та я не досяг цього. Але знаю, що в Писанні сказано: «Гнівайтеся, та не грішіть», і «нехай не зайде сонце в гніві вашому». Блаженний, хто пам’ятає це, що, я впевнений, і робите ви. Бог же і Отець Господа нашого Ісуса Христа і Сам вічний Первосвященик, Син Божий Ісус Христос нехай утвердить вас у вірі та істині, у всякій лагідності і незлобивості, терпінні і великодушності, стриманні і ціломудреності; і нехай дасть вам жереб і честь серед Своїх святих і нам з вами, і всім, які живуть під небом і мають увірувати в Господа нашого Ісуса Христа та Його Отця, Який воскресив Його з мертвих. Моліться за всіх святих. Моліться також за царів, за власті і князів, навіть за тих, що переслідують і ненавидять, вас і за ворогів хреста, щоб плід вашої віри був явний для всіх і щоб самі ви були досконалими.

Глава 13

Я передав ваші послання. Посилаю вам послання Ігнатія

Писали мені ви й Ігнатій, щоб, якщо хто від нас відправиться до Сирії, він доставив туди і листи від вас. Це я виконаю, коли знайду благоприємну нагоду, або сам, або через того, кого відправлю, щоб він був послом разом і з вашого боку. Послання Ігнатія, прислані ним до нас, та інші, скільки їх є у нас, ми відправили до вас, згідно з вашим проханням: вони додані при цьому самому нашому посланні. Ви можете отримати з них велику користь. Бо вони містять в собі віру, терпіння і всяке повчання в Господі нашому. Що ви дізнаєтеся вірного про самого Ігнатія і його супутників, повідомте нас.

Глава 14

Хвалю вам Крискента

Це написав я вам через Крискента, якого я раніше вам хвалив і тепер хвалю. Він жив у нас без докорів, — сподіваюся, що і у вас буде також. Прийміть і сестру його з честю, коли вона прийде до вас. Будьте неушкоджені через Господа Ісуса Христа. Благодать Його нехай буде зі всіма вами. Амінь.

Переклад Андрія ХРОМЯКА

Можете використовувати такі теґи: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Будь ласка, не коментуйте з доменів mail.ru, yandex.ua/yandex.ru тощо. Ви не будете отримувати сповіщення про відповіді на відгуки. Не користуйтеся послугами країни-окупанта.


Пошук

Допомога ЗСУ

Сторінки

Останні відгуки

Канали RSS


Українська Церковна Архітектура














Нагору