«Наша Парафія»

Парафія святого Архистратига Михаїла, Київ, Пирогів

 

На вічну пам’ять Ходаківському…

Микола Степанович Ходаківський

Спочив у Бозі Микола Степанович Ходаківський.

Спочив той, хто в 1990-му році, перебуваючи на посаді директора київського Музею просто неба, не злякався всесильного КГБ та іншої «грязі москви» і доклав усіх зусиль, щоб в його улюбленому Пирогові постала перша в Києві та Великій Україні парафія Української помісної Церкви — УАПЦ. А потім довгі роки опікувався музейними церквами, щирим серцем і душею сприяючи тому, щоб у них усіх залунала молитва до Бога, молитва за Україну…

Він був нашим парафіянином — простим, щирим, непомітним серед людей, як і належить тому, хто приходить до храму не по рейтинги, а по спасіння душі. Він був на всіх церковних заходах і святах. Коли говорив, то просто, серцем, так, що в кожного відлунювало в душі.

Та не лише за це ми так любили і любимо Миколу Ходаківського. Як уродженець Полісся, він навчав нас шанувати рідну хату, звичаї, мову… Як справжній український патріот, він переконував нас ні за яких умов не зрікатися свого роду-племені, не лукавити із ворогами і не кидати святині псам. І головне, він показав нам, як лишатися Християнином у цей передапокаліптичний час.

Будучи архітектором і митцем з великої літери, він твердо знав, що ніяка краса не врятує світ, якщо сам світ не рятуватиме своєї богоданої краси. Задля преображення спотвореного гріхом світу він і жив… І навіть помер, наводячи лад і прикрашаючи маленький клаптик рідного Полісся, який Господь дарував йому на схилі літ. А останнє, що зробив Микола Степанович задля нас усіх — воздвиг у скромному поліському селі традиційний український хрест — аби люди ніколи не забували, Хто і якою ціною визволив їх із неволі гріха.

Спасибі Вам, наш незабутній учителю, друже, брате, — спасибі за все!

Вічная Вам пам’ять і Царство Небесне!

1 відгук
to «На вічну пам’ять Ходаківському…»
  1. Тарас сказав:

    Вічна пам’ять і Царство Небесне.


Можете використовувати такі теґи: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Будь ласка, не коментуйте з доменів mail.ru, yandex.ua/yandex.ru тощо. Ви не будете отримувати сповіщення про відповіді на відгуки. Не користуйтеся послугами країни-окупанта.

Пошук

Допомога ЗСУ

Сторінки

Останні відгуки

Канали RSS


Українська Церковна Архітектура














Нагору