Хрестильна каша
Ще з часів Русі на честь хрещення дитини зазвичай влаштовували домашнє свято, яке називали хрестинами. І як не святкувати: адже хрещення подібне до другого народження, але вже не фізичного, а духовного. Нова людина входить у Церкву, і далі у своїй душі вона понесе віру й любов своїх батьків. Цього дня приходили найближчі дорогі люди провідати малюка та батьків.
Із давніх-давен була традиція готувати для хрестин особливу хрестильну кашу. Цю страву намагаються зробити якомога смачнішою. У ній запікають курку чи півника, дивлячись хто народився: дівчинка чи хлопчик. Зерна каші символізують плодючість, оскільки дітей завжди вважали благословенням Божим. Варять і солодку кашу на молоці, вершках, із родзинками, медом чи цукром. Хрестильна каша для батька дитини із «забавою» — тобто з надлишком перцю, гірчиці, хрону, щоб батько міг оцінити труднощі своєї дружини, яка народила малюка. Присутній на хрестинах дітворі роздавали горішки, печиво, пряники, фрукти. Дрібна випічка зі здобного тіста: бублики, кренделики, булочки – названа «бабусиними пирогами» — є також традиційною хрестильною стравою. Усім цим обдаровують багатьох дітей, щоб і для них народження і хрещення малюка стало радістю. Нова людина входить у загальну любов, стає безцінною частиною життя сім’ї.
Добрі поради:
- Щоб зварити розсипчасту кашу треба взяти
на 1 склянку гречки 1,5 склянки води;
на 1 склянку пшона 1,75 склянки води;
на 1 склянку рису 2,5 склянки води. - Для варки в’язкої каші необхідно взяти
на 1 склянку гречки 3 склянки води;
на 1 склянку пшона 3,5 склянки води;
на 1 склянку рису 4 склянки води. - Усі крупи, крім манної, перед варкою миють, а перлову і бобові – замочують.
- Перебрані і промиті крупи опускають у гарячу підсолену воду.
- Щоб приготувати розсипчастий рис, треба його перебрати, промити, кілька разів міняючи воду, після чого залити рис холодною водою так, щоб вона покривала рис на 2,5-3 см. Можна закрити кришкою і поставити на найменший вогонь. Рис готовий, коли вода википить і на поверхні рису з’являться отвори.
- Найсмачніша каша виходить тоді, коли її варять у глиняному посуді в духовці, а ще краще у печі. Можна каструльку із щойно звареною кашею поставити в тепле місце, закутавши на 30 хв., або більше, попередньо додавши до неї 1-2 ложки вершкового масла.
Каша перлова, розсипчаста.
1 склянка перлової крупи, 3 склянки води, 50 г вершкового масла, сіль.
Перебрану, промиту, замочену на 3 години перлову крупу, заливають гарячою водою і доводять до кипіння. Потім воду зливають, а кашу знову заливають гарячою підсоленою водою, додають масло, добре перемішують, закривають кришкою і варять у духовці, щоб каша добре упріла, а крупа цілком увібрала воду, після чого кашу перемішують. Каша виходить розсипчастою, не пригоряє і не висихає.
Каша гарбузова.
800 г почищеного гарбуза, 4,5 склянки молока, 1 склянка рису, 100 г вершкового масла, 1 столова ложка цукру, сіль.
Гарбуз нарізати шматочками, залити 1,5 склянками молока, розварити на слабкому вогні, дати охолонути і протерти через сито, або перем’яти товкачиком. Рис промити, залити підсоленим молоком (3 склянки) і зварити розсипчасту кашу. Коли каша звариться, перемішати її із гарбузом, покласти вершкове масло й поставити в духовку, щоб каша підрум’янилась. Готову кашу полити збитими солодкими вершками.