Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко
Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Полтавська область, Лубенський р-н, с. Мгар, Мгарський монастир

Башти огорожі, мури та келії Мгарського монастиря
Кін. ХVІІ – ХVІІІ ст.

Відомостей про монастирські башти, мури та келії обмаль. Їх так часто руйнували і відновлювали, що від первісного мурування лишилися тільки фрагменти. Тим не менш, щось таки лишилося, тому й подаємо відповідні світлини. Стару цеглу можна добре розгледіти у келіях, які ніяк не діждуть реставрації (та чи й діждуть взагалі — ченцям вони, схоже, не потрібні).

Стосовно мурів маємо новітню, дещо кумедну історію. На стіні, в затишному куточку монастирського саду зображено вікопомного святителя Афанасія Пателарія, Лубенського Чудотворця. Гіди захоплено розповідають, що святий муж саме на цьому місці любив усамітнюватися і віддаватися молитві. Але то чиста легенда. По-перше, у монастир святий Афанасій прибув сильно хворий від завданих татарами ран, і, прохворівши там зовсім недовго, віддав Богові душу. Тож і ходити по території навряд чи міг. По-друге, згадана ділянка стіни відновлена щойно на початку 1990-х двома добродіями із Києва. Тоді ж іще один киянин зобразив на місці колишнього пролому святого Афанасія. Пізніше гарний стінопис було замінено малохудожньою мозаїкою. Але дарма: туристам і прочанам ця історія, як і нинішнє зображення, все одно подобається. І нехай, нам не шкода.

Усі фото