Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко
Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Сумська область, м. Суми, площа Незалежності, 19

Воскресенська церква (К)
Кін. ХVІІ ст. – 1702 рік

Фундаторами найкрасивішої і найдавнішої міської церкви став полковник Сумського слобідського полку Герасим Кондратьєв та його син Андрій. Місцева легенда приписує пану полковнику рідну сестру-розбишаку — отаманшу банди розбійників. Благочестивий брат буцімто врешті-решт зловив нечестивицю і наказав замурувати її у стінах Воскресенської церкви. І що найдивніше — під час капремонту 1970-х років у одній стіні справді знайшли людський кістяк! Втім, на архітектуру і святість храму такий факт ніяк не вплинув.

Григорій Логвин у своїй чудовій книжці «По Україні» приділив Воскресенській церкві у Сумах неабияку увагу. І, вочевидь, недарма:

«За планово-просторовою організацією вона повторює тризрубну трибанну дерев’яну церкву. Але це не просте копіювання: майстер наслідує тільки тип, а щодо архітектури, пропорцій, співвідношення мас, декору йде власним шляхом… Собор у нього поставлений на високу підкліть (так, як це відомо в російській архітектурі). Завдяки цьому збільшилась висота, а двоярусні ганки надали пірамідальності мальовничо-розчленованим масам. …Про оригінальне мистецьке мислення майстра свідчать широкі однозаломні бані з великими ліхтариками, …поставлені так тісно, що їх підбанники «злиплися». Саме це і надає споруді монолітності…

…З монолітністю об’ємів контрастують глибоко врізані амбразури вікон, тендітні наличники і тоненькі пучкові колонки з великим числом поясочків і перехватів. Але жодній з протилежних тенденцій не віддається перевага: вони примирені, узгоджені. Така особливість архітектури Воскресенської церкви і є основною стильовою ознакою українського бароко.

… Інтер’єр нижньої церкви (святого Андрія Первозванного — А.В.) нагадує скоріше житлове приміщення, …просте і затишне. Верхня церква (власне Воскресенська — А.В.) вражає лаконізмом і енергійністю композиції. Чотири площини стін спокійно піднімаються вгору і , досягши в кутах межі четверика, перебиваються чотирисхідчастими конічними парусами вірмено-грузинського типу, а далі продовжують свій рух у гранях восьмерика. Тим-то простір храму не схожий на інші споруди.»

Уточнимо класика: подібний простір ми все ж таки бачили у Різдвобогородичній церкві путивльського Мовчанського монастиря. У Воскресенській церкві надибуємо ще одну рідкість, яка стала знаковою для української архітектури епохи модерну — трапецієві вікна.

Словом, у Сумах на вас чекаємо унікальний посібник з українського зодчества, яке цілком органічно всотало архітектурні досягнення сусідніх країв. Ось таким і має бути братство народів!

Усі фото