Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко
Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Сумська область, Охтирський р-н, м. Охтирка, вул. Пушкіна, 1

Покровський собор (К, Г)
1753 – 1762 рр.
Архітектори Дмитро Ухтомський та Бартоломео Растреллі (?)

Собор звели на місці віднайдення у 1739 році чудотворного образу Охтирської Божої Матері. Слава про ікону намножилася так швидко, що невдовзі у Великій Україні не лишилося церкви, де б не було її списку. Охтирський образ — особливий і відрізняється від більшості богородичних ікон тим, що Пресвята Діва зображена на ньому з непокритою головою.

Особливим є й собор, який надивовижу органічно сполучив у собі аж три типологічні схеми храмів: тридільного триверхого, центричного дев’ятидільного та хрестовокупольного. Споруда у її творців вийшла чималенька: 45 м завдовжки і 46 заввишки! Тож недарма монументальний храм став головною домінантою героїчної Охтирки і навіть, через понад сто років, удостоївся зведення у недалекому селі Ворожба своєї репліки.

Натомість інтер’єр святині, що має явні риси растреллієвської школи, відрізняється неабиякою елегантністю та легкістю. Іонічні пілястри, барокові картуші, рокайлеві барельєфи задовільнять будь-якого естета, навіть якщо він кончений атеїст і геть не відчуває благодаті, що виточує прекрасна чудотворна ікона — та сама, завдяки якій постав величний Покровський собор.
Пресвятая Богородице, бережи Свій унікальний храм і нашу Україну!

Усі фото