«Наша Парафія»

Парафія святого Архистратига Михаїла, Київ, Пирогів

 
БібліотекаКниги, брошуриЖиття і діяльність святих нашої землі Руси-України прославлених

Святитель Іоанн, митрополит Тобольський

(1715)

Іван (Іоанн), святитель, митрополит Тобольський походив з української шляхетської родини Васильківських, але більш відомий під прізвищем Максимович, від імені свого батька. Народився в 1651 р. в Ніжині на Чернігівщині. Закінчив Київську колегію. В 1676 р. в Києво-Печерській лаврі прийняв чернецтво й був висвячений в ієромонахи та призначений економом Лаври. В 1685-1690 pp. був Печерським проповідником. Згодом став намісником Брянського Успенського монастиря, а з 1696 р. архімандритом Чернігівського Єлецького монастиря. В січні 1697 р. був висвячений в єпископи на Чернігівську кафедру. П’ятнадцять років керував Чернігівською єпархією як архієпископ Чернігівський. У цей час він організував Чернігівську колегію (1700), а згодом побудував храм святителя Іоанна Богослова для студентів і дзвіницю Борисоглібської церкви. Дбаючи про викладачів, він направляв вихованців Чернігівського колегіуму до Києво-Могилянської академії із зобов’язанням повернутися до колегіуму. Виявив себе ревним архіпастирем, який піклувався про свою паству. Завжди виголошував глибокі за змістом і повчальні проповіді, опікувався бідними та дбав про підвищення освітнього рівня духовенства. 14 років святий Іоанн служив у Чернігові. Місцева паства пройнялася до нього почуттям глибокої любові та прихильності. В березні 1712 р. був призначений на кафедру митрополитом Тобольським, де прославився місійними подвигами в поширенні християнства, а також як постник й опікун бідних. Святителю Іоанну допомагав знавець місцевих звичаїв попередній митрополит Сибірський і Тобольський Феодосій Ліщинський. Святитель продовжував його справу, переносячи на сибірський ґрунт українські церковні звичаї та культуру. Він підтримував засновані Феодосієм школи і театр, перевіз друкарню з Чернігова, запрошував з України малярів, які запровадили в Сибіру традиції українського та європейського бароко. Вітчизняні майстри створили портрети й ікони для Софіївського Успенського кафедрального собору і Спаського храму в Тобольську, а також храмів Свято-Троїцького монастиря в Тюмені.

Святитель Іоанн упокоївся 10 червня 1715 р. Похований у Софіївському Успенському соборі м. Тобольська. Після упокоєння біля його нетлінних мощей відбувалися чудеса. Канонізований у 1916 р.

Митрополит Іван Максимович відомий також як духовний письменник, який написав і видав друком ряд праць, з яких найважливіші: «Алфавит собранний…», пояснення «Богородице Діво», «Феатроп нравоучительний», «Богословіє в пользу правовірним», «Іліотропіон», пояснення «Отче наш…», «Осьм блаженств» та ін. Деякі з них, як, наприклад, «Богословіє в пользу правовірним» і «Осьм блаженств» Москва указом від 3 жовтня 1720 р. заборонила.

Пам’ять святителя Іоанна, митрополита Тобольського вшановується 23 червня (10 червня за ст. ст.).

Можете використовувати такі теґи: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Будь ласка, не коментуйте з доменів mail.ru, yandex.ua/yandex.ru тощо. Ви не будете отримувати сповіщення про відповіді на відгуки. Не користуйтеся послугами країни-окупанта.


Пошук

Допомога ЗСУ

Сторінки

Останні відгуки

Канали RSS


Українська Церковна Архітектура














Нагору