«Наша Парафія»

Парафія святого Архистратига Михаїла, Київ, Пирогів

 

Воскресний Октоїх і Загальна Мінея

Видання присвячується 2000-літтю Різдва Христового

На славу і честь Пресвятої, Єдиносущної,
Животворчої і Нероздільної Тройці —
Отця, і Сина, і Святого Духа

видано цю книгу з благословення
Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета
для богослужбового вжитку в парафіях Української Православної Церкви.

Для свого становлення Українська Православна Церква
потребує богослужбових книг українською мовою.
Священний Синод Української Православної Церкви
Київського Патріархату створив богословську комісію
для перекладу Святого Письма і богослужбової літератури
на чолі з Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом.

При підготовці до друку даної книги комісія взяла до уваги попередні
видання українською та церковнослов’янською мовами.

Окто́їх (греч. Ὀκτώηχος «восьмигласник», «глас») — Богослужбова книга Православної церкви, що містить у собі чинопослідування: Вечірньої, Повечір“я, Ранньої та Літургії для шести буденних днів тижня, а для недільних днів окрім того — Малої вечерні та Полуношниці.

Всі ці співи, за способом співу, розділяються на вісім гласів (звідси назва книги) або наспівів, з яких кожен уживається протягом однієї седмиці. Назва сходить до однойменної візантійської системи ладу, відомої також як «восьмигласся».
Октоїх складений на початку VII століття; у VIII столітті відредагований та доповнений св. Іоаном Дамаскином.

Мінея Загальна. Мінея Загальна містить служби, або послідування, для перехідних і неперехідних днів річного кола з такими змінними молитвослів’ями, які Церква призначила всім узагалі святим того або іншого лику.

Оскільки, Православна Церква в один день іноді святкує пам’ять двох і більше святих одного лику, то для святих кожного лику є два загальних послідування: для одного святого і для двох або багатьох святих того ж лику. Так, є служби Апостолові і Апостолам і тощо.

У Мінеї Загальній знаходяться також загальні послідування на свята: Богородичні, Хресту, Ангелам, Предтечі та Соборам, недільна служба Октоїху 6-го гласу та Служба Великодня.

Мінея Загальна необхідна і за наявності Міней Місячних, коли потрібно відправити службу святому, котрому або зовсім немає послідування в Мінеях Місячних, або, хоча воно і є, але не містить усіх молитвословів, які потрібно співати при відправі богослужіння, наприклад, храмовому святому. Окрім того, Мінея Загальна може доповнювати нестачу інших Богослужбових книг, головним чином Міней Місячних.

Можете використовувати такі теґи: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Будь ласка, не коментуйте з доменів mail.ru, yandex.ua/yandex.ru тощо. Ви не будете отримувати сповіщення про відповіді на відгуки. Не користуйтеся послугами країни-окупанта.

Пошук

Допомога ЗСУ

Сторінки

Останні відгуки

Канали RSS


Українська Церковна Архітектура














Нагору