Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження
Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Львівська область, Жовківський р-н, м. Жовква, Вічева площа, 18

Вежа-дзвіниця костелу св. архідиякона Лаврентія
Перша – третя чверть ХVІІ ст.

Про пам’ятку гарно написала журналістка Вікторія Шовчко. Єдине, що вона забула вказати  — власне дату її будівництва. Тож доповнюємо інформацію: збудували вежу- дзвіницю у два етапи — на початку ХVІІ ст. як оборонну вежу, а десь у середині того ж століття доповнили останню власне дзвоновим ярусом.

А тепер — позичений текст (у нашій редакції).

«В епоху постійних воєн і татарських набігів, в часи, коли міжусобні сутички не були незвичайною подією, будь-яке місто, що претендувало на звання торгового, повине було, перш за все, подбати про безпеку своїх громадян і приїжджих купців.

Саме тому це і стало однією з першорядних задач, якою перейнявся новий власник невеликого селища Винники — Станіслав Жолкевський (1547 — 1620), вирішивши перетворити його на фамільну резиденцію. Для цього він доручив розробку плану одному з провідних архітекторів східної Польщі — Павлу Щасливому ( ? — 1610).

І ось на світ народився проект укріпленого центру нового міста Жовкви, де кожна споруда будувалося не тільки з урахуванням її громадського призначення, а й виконання можливих оборонних функцій на випадок військових дій. Так і не дочекавшись втілення своєї ідеї в життя, автор проекту помер, але в лічені роки (з 1613 по 1621 роки) його план ідеального міста знайшов матеріальне втілення.

Одним з унікальних рішень, яке було прийнято на озброєння — це поєднати в одній будівлі дзвіницю розташованого поруч костелу святого Лаврентія і вузол західної оборони для захисту головної міської брами, яка відкривала шлях до міста. Так з’явилася на світ вежа-дзвіниця, яка з честю витримала разом з усією Жовквою історичні буревії чотирьох століть.

Замикаюча західний кут оборонного периметра жовківської фортеці, вежа біля Глинських воріт являє собою восьмигранний в плані чотириярусний оштукатурений (виключаючи високий цоколь) об’єм, складений з дикого необробленого каменю і цегли.

Три нижніх яруси її, згідно фортифікаційній призначенням, мають бійниці (по одній на кожній грані), а верхній, дзвоновий, вирізняється стрільчастими вікнами.

Зовнішній декор будівлі вежі-дзвіниці складають аркатурний фриз верхнього ярусу з пілястрами тосканського ордеру і мідна барокова главка виразного абрису».

На останок практична порада. Будете у Жовкві — пройдіть Глинськими воротами до недалекої дерев’яної церкви Різдва Пресвятої Богородиці, а дорогою помилуйтеся дзвіницею у різних ракурсах. Не пошкодуєте!

Усі фото