Печиво «Хрести»
«У суботу третьої неділі Великого посту у нас випікають «хрести»: підходить «Хрестопоклонна».
«Хрести» — особливе печиво, із присмаком мигдалю, розсипчасте і солодке, де лежать перетинки «хреста» — вдавлені малинки із варення, наче гвіздочками прибито. Так споконвіку випікали ще до прабабусі Устинії — розраду для посту. І так наставляли мене:
— Православна наша віра…, вона, милий, найкраща, весела! І слабкому полегшення, печаль просвітлює і малим в радість.
І це суща правда, хоч тобі і Великий піст, а все ж полегшення для душі, ось «хрести». (І.А.Шмельов. «Літо Господнє».)
У різних місцях печиво «хрести» готували по-різному. Воно могло бути круглим, з малюнком хреста на поверхні, чи у вигляді чотирьох конечного «корсунського» хрестика. Його прикрашали ізюмом і цукатами, а інколи на радість дітворі в одне з таких печив запікали копієчки. 2 стакана муки, 300 г меда, 2—3 ст. ложка растительного масла, 100 г очищенных орехов, 1 ч. ложка пряностей, 1 лимон, 1 ч. ложка соды, изюм.
Приготування:
Ядра горіхів (грецьких, мигдальних чи лісових) мілко подрібнюємо, з’єднуємо з медом, додаємо олії, пряності і натертий дрібно лимон з цедрою. Масу перемішати, всипати змішане з содою борошно і замісити тісто.
Розкачати його, вирізати «хрестики», покласти зверху родзинки і випікати в духовці. Для ароматизації печива використовують різні прянощі: корицю, гвоздику, кардамон, імбир, мускатний горіх та ін.