«Наша Парафія»

Парафія святого Архистратига Михаїла, Київ, Пирогів

 
БібліотекаМолитви

П’ятичисельні молитви

З БЛАГОСЛОВЕННЯ
Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України ФІЛАРЕТА

П’ятичисельні молитви — це вдячний спогад болістей-скорбот Божої Матері, складений святителем Димитріем Ростовським

Один старець із Богоносних Отців, стоячи на молитві й перебуваючи у піднесенні, чув голос Господа нашого Ісуса Христа, Котрий бесідував із Пречистою й Пресвятою Богородицею, Матір“ю Своєю,і говорив їй:

 — Скажи Мені, Мати Моя, скільки болістей найбільших перетерпіла єси Мене ради, живучи у світі?

І промовила Пресвята:

 — Сину і Боже Мій! Найбільших п’ять болістей Тебе ради перетерпіла: перша — коли почула від Симеона Пророка, що мав єси вбитим бути; друга — коли три дні Тебе не бачила, в Єрусалимі шукаючи; третя — коли про Тебе спійманого й зв’язаного євреями почула; четверта — коли Тебе на хресті між розбійниками розіп’ятого бачила; п’ята — коли бачила, як у гріб Тебе поклали.

І сказав їй Господь:

 — Мовлю Тобі, Мати Моя: якщо хто кожну болість Твою на кожен день згадає з молитвою Моєю, це є «Отче наш», і з Архангельським привітанням, це є «Богородице Діво, радуйся» — за першу болість дам йому пізнання гріхів і жалкування про них; за другу — дам йому всіх гріхів прощення; за третю — поверну йому чесноти його, що через гріхи втрачені; за четверту — підживлю його при смерті його Тілом і Кров’ю Моєю Божественною; за п’яту — явлюся йому Сам при його смерті й прийму душу в життя вічне. Амінь».

За видінням цього Богоносного старця святителем Димитрієм Ростовським було складене молитвослів’я, назване п’ятичисельним.

Початок до цих молитов:

Слава Тобі, Христу Богу моєму, що не погубив мене, грішного, з беззаконнями моїми, але навіть досі гріхи мої терпиш.

(Уклін).

Сподоби, Господи, в день цей без гріха зберегтися нам; даруй мені, Господи, щоб ні словом, ні ділом, ні помислом не прогнівав Тебе, Творця мого, але всі діла мої, поради й помисли нехай будуть на славу Пресвятого імені Твого.

(Уклін).

Боже, милостивий будь до мене, грішного, у всьому житті моєму: при смерті моїй і після смерті моєї не залиш мене.

(Уклін).

Далі, впавши ниць на землю, говори:

Господи Ісусе Христе, Сину Божий, прийми мене, що помер душею й розумом. Прийми мене, грішного, блудника, оскверненого душею й тілом. Відніми ворожість люту й не відверни лиця Твого від мене, не говори, Владико: «Не знаю, хто ти», але вислухай моління моє; спаси мене, бо маєш безліч щедрот і не хочеш смерті грішника, не залишу ж Тебе, Творця мого, й не відступлю від Тебе, допоки не послухаєш мене і не даси всім гріхам моїм прощення, молитов заради Пречистої Матері Твоєї, заступництвом чесних Небесних Сил безтілесних, святого славного Ангела-Охоронителя мого, пророка й предтечі Твого Хрестителя Іоанна, богомовних Апостолів, святих і добропобідних мучеників, Преподобних і Богоносних отців наших і всіх Твоїх святих, помилуй і спаси мене, грішного. Амінь.

( Уклін ).

Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі).

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім „я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородице Діво, радуйся, Благодатна Маріє, Господь з Тобою. Благословенна Ти в жонах, і благословен плід утроби Твоєї, бо Ти породила Спаса душ наших.

По цьому:

МОЛИТВА 1

І, Мати Милосердна, Діво Маріє, я, грішний і негідний раб Твій, згадуючи Твою болість, коли Ти почула від Симеона пророка про немилостиве убивство Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа, приношу Тобі цю молитву й Архангельське привітання, прийми на честь і пам’ять болістей Твоїх і умоли Сина Твого, — нехай дарує мені пізнання гріхів і жалкування про них. (Уклін ).

МОЛИТВА 2

Отче наш… Бо Твоє є Царство… Богородице Діво, радуйся…

О, Богоблаженна й Пренепорочна Отроковице, Мати і Діво, прийми від мене, грішного й негідного раба Твого, цю молитву й Архангельське привітання на честь і пам’ять болісті Твоєї, коли забула Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа, у храмі й три дні Його не бачила єси;умоли Його й випрохай у Нього всіх гріхів моїх прощення й залишення, Єдина Благословенна. (Уклін).

МОЛИТВА З

Отче наш… Бо твоє є Царство… Богородице Діво, радуйся…

О, Мати світла, Преблагословенна Діво Богородице, прийми від мене, грішного й негідного раба Твого, цю молитву й Архангельське привітання на честь і пам’ять болісті Твоєї, коли про Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа, спійманого й зв’язаного почула єси. Умоли Його, нехай поверне мені чесноти, що через гріхи втрачені, щоб я Тебе, Пречиста, навіки величав. (Уклін).

МОЛИТВА 4

Отче наш… Бо твоє є Царство… Богородице Діво, радуйся…

Милосердя Джерело, Діво Богородиці це, прийми від мене, грішного й негідного раба Твого, цю молитву й Архангельське привітання на честь і пам’ять болісті Твоєї, коли на хресті між розбійниками бачила єси Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа, Його ж умоли, Владичице, нехай подасть мені дар милосердя Свого в час смерті моєї й підживить мене Тілом і Кров’ю Своєю Божественною, нехай же Тебе, Заступницю, славитиму повіки. (Уклін).

МОЛИТВА 5

Отче наш… Бо твоє є Царство… Богородице Діво, радуйся…

Надіє моя, Пречиста Діво Богородице, прийми від мене, грішного й негідного раба Твого, цю молитву й Архангельське привітання на честь і пам’ять болісті Твоєї, коли бачила єси, як Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа, у гріб клали, Його ж умоли, Владичице, нехай явиться мені в час смерті моєї й прийме душу мою в життя вічне. Амінь. (Уклін).

Премилостива Діво, Владичице Богородице, чадолюбива Горлице, неба й землі Самодержавна Царице, люб’язна Покровителько всіх, що моляться до Тебе, сумних Утішнице, прийми від мене, грішного й негідного раба Твого, це п’ятичисельне моління, в якому я згадую земні й небесні Твої радості, розчулено молячись до Тебе так:

(Земні радості) Радуйся, що зачала в утробі без сімені Христа Бога нашого. Радуйся, що в утробі безболісно носила Його. Радуйся, що породила чудесно. Радуйся, що прийняла від волхвів-царів дарунки і поклоніння. Радуйся, що знайшла єси серед учителів Свого Сина і Бога. Радуйся, що різдво Твоє преславно з мертвих підводить. Радуйся, що бачила свого Творця, що підноситься, до Нього ж сама душею й тілом зійшла єси.

(Небесні радості) Радуйся, дівства заради Свого більше ангелів і всіх святих Преславна. Радуйся, що біля Пресвятої Трійці сіяєш. Радуйся, Миротворице наша. Радуйся, Властительнице, що володіє всіма небесними силами. Радуйся, що більшу за всіх відвагу до Сина і Бога Свого маєш. Радуйся, милосердна Мати всім, хто до Тебе вдається. Радуйся, бо Твоя радість навіки не скінчиться!

І мені, негідному, за правдивою обітницею Твоєю, в день упокоєння мого милостиво предстань, щоб Твоєю допомогою скерований був до горнього Єрусалиму, в якому славно царствуєш із Сином Твоїм і Богом нашим, Йому ж належить всяка слава, честь і поклоніння з Отцем і з Пресвятим Духом у безкінечні віки віків. Амінь.

Від скверних уст моїх, від мерзенного серця, від нечистого язика й від душі оскверненої прийми, Царице, це величання, Радосте моя. Прийми, як від вдови прийняла дві лепти, і дай мені принести Твоїй доброті дар гідний. О, Владичице моя, Пречиста Діво, Небесна Царице, якщо хочеш і бажаєш, навчи ж мене, як мені належить молитися до Тебе, Матері Божої, що промовляти до Тебе, єдиної грішників притулку й розрадо. Радуйся, Владичице, нехай же і я, багатогрішний раб Твій, радісно співаю Тобі, всехвальній Матері Христа Бога нашого. Амінь.

Твій Пресвятий образ споглядаючи, бачу Тебе, найщирішу Богородицю, вірою сердечною від душі припадаю й поклоняюся з Предвічним Немовлям, що Його на руці Своїй тримаєш, Господом нашим Ісусом Христом, благоговійно вшановую й молю Тебе зі сльозами, покрий мене Покровом Твоїм, від ворогів видимих і невидимих, бо Ти рід людський ввела єси в Царство Небесне. Амінь.

По цьому:

Достойно є, і це є істина, славити Тебе, Богородицю, Прісноблаженну й Пренепорочну і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істлінпя Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Слава і Віддяка Господу за все!

Можете використовувати такі теґи: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Будь ласка, не коментуйте з доменів mail.ru, yandex.ua/yandex.ru тощо. Ви не будете отримувати сповіщення про відповіді на відгуки. Не користуйтеся послугами країни-окупанта.


Пошук

Допомога ЗСУ

Сторінки

Останні відгуки

Канали RSS


Українська Церковна Архітектура














Нагору