Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження
Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Хмельницька область, Старокостянтинівський р-н, м. Старокостянтинів, вул. Замкова, 1/1

Троїцька церква (Замкова)
1561 – 1571 рр.

Троїцька замкова церква є домовим храмом славетної родини Острозьких. Споруджено її разом із замком (точніше, його частиною) коштами та зусиллям Костянтина Василя Острозького, того самого достойника, чиє ім’я носить перша друкована українська Біблія.

Храм зведено із каменю і цегли, а накрито буцімто черепицею, що й відтворили реставратори ХХІ століття. До речі, відмінній реставрації церква завдячує виключно ентузіазмові свого настоятеля і громади УПЦ Київського Патріархату. Масивна оборонна прибудова з південного боку храму, що нині використовується як ризниця, у минулому, вірогідно, була однією із замкових веж.

Про інтер’єр святині (якого ми особисто допоки не бачили) нехай оповість Вікіпедія (в нашій редакції).

«Споруду перекрито циліндричним і хрещатим склепіннями. Простір нави поділено простінками, що спираються на чотири стовпи, з характерними стрілчастими арковими прорізами. Храм оздоблено розписами, виконаними в різні часи. Зосібна, в 1987 році на південній стіні церкви виявлено, як гадають, парні портрети князів Костянтина Василя і його сина Олександра. Мистецтвознавці вважають, що розписи відображують реальну подію, яка мала місце 1603 року — передчасну смерть Олександра Острозького. На фресці зображено чоловічу постать у синьому жупані (ймовірно, Костянтина Василя), зліва від якого, головою на великій подушці, лежить чоловік в білому вбранні, (ймовірно, Олександр). Над хорами, розташованими над західним нартексом храму, міститься зображення чотирьохдільного герба князів Острозьких в кольорі. У давнину хори сполучалися з князівською резиденцією на рівні другого поверху».

І наостанок два слова про місцину, де стоїть церква і замок: вона прекрасна. Будете в Старокостянтинові — не проминіть його головну принаду.

Усі фото