Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження
Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Хмельницька область, Кам'янець-Подільський р-н, м. Кам'янець-Подільський, вул. Татарська, 9

Петропавлівська церква
1580 рік (поч. ХVІ ст.?)

Датування церкви грунтується на написі, виявленому у 1834 році, хоча деякі дослідники вважають її давнішою як мінімум на століття. Відтак проста триконхова споруда має типові оборонні риси. Очевидно, й потужно-мальовничі контрфорси святиня здобула одразу при будівництві. У згаданому 1834-му році до храмику добудували ампірну дзвіницю, яка не сильно пасує до героїчного образу ренесансної пам’ятки.

У радянські часи церква довгий час слугувала складом тютюнових виробів (коли й втратила іконостас та інше начиння). Одначе їй поталанило: в 1970-ті роки з милості Божої за неї узялися реставратори, які й привели церкву в божеський вигляд. На сьогодні в діючому храмі зі старовини збереглися залишки розписів, виконаних в техніці альсекко (розписи по сухому тиньку).

Усі фото