Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко
Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Сумська область, Роменський р-н, м. Ромни пл. Базарна 15

Святодухівський собор (Г)
1742 – 1746 рр. (1689?, 1730-ті?)

Подібних до Святодухівського собору храмів в Україні лише три: Вознесенська церква у Флорівському монастирі (Київ), Георгіївська у однойменному монастирі (с. Данівка поблизу Козельця) та Спасо-Преображенська у Ніжині. Усі вони належать до окремого різновиду гетьманського бароко, сполучаючи два в одному — тридільний трибаневий та тринавовий хрестовокупольний типи. Звідси й позірна невідповідність між екстер’єром та інтер’єром будівлі.

Найімовірніше, Святодухівський собор споруджено коштом Маври Заборовської — рідної сестри Митрополита Київського Рафаїла Заборовського — видатного просвітника, будівничого і богослова. Вочевидь і сестра не пасла задніх, поповнивши архітектурну скарбницю України чудовою перлиною — головною домінантою славних Ромен. Після довгої, мало не двадцятилітньої реставрації Святодухівський собор нарешті знову сяє в усій своїй красі та величі. І їх не затьмарює навіть вульгарний «китайський» базар, що розкошує в кількох метрах від цієї знакової святині УЦА.

Усі фото