Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко
Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Львівська область, Бродівський р-н, м. Броди, вул. Франка 14

Церква Різдва Пресвятої Богородиці
Сер. ХVІІІ ст. (ХVІІ ст.?)

Перша документальна згадка про Велику церкву, як називають її місцеві мешканці, належить до 1630 року. Але, найімовірніше, то була дерев’яна попередниця нинішньої споруди. Натомість достеменно, що від 1783 року церква мала сучасний вигляд. Звісно, про потворну «шубу», що віднедавна вкриває храм, не йдеться: це ноу хау «естетів» ХХІ століття.

Типовий греко-католицький арковий іконостас, скорше за все, належить до ХІХ ст. і не являє чогось особливо. У 1930-х церкву розписали місцеві майстри на чолі із малярем-візантиністом Анатолем Яблонським. Чи збереглися і в якій якості ті стінописи — не знати. Побуваємо на службі — розкажемо.

Усі фото