Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко
Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Львівська область, Бродівський р-н, с. Підгірці

Благовіщенська (Онуфріївська?) церква Благовіщенського Пліснесько-Підгорецького монастиря (Б, СЄ)
1726 – 1750 рр.

Монастир заснували на схилі мальовничої долини, яка й донині зберігає патріархальний спокій і затишок. Поруч із ним у лісовій гущавині ховається літописне давньоруське місто Пліснеськ із складною концентричною системою оборонних валів, терас та ровів. Втім, домонгольська давнина проглядається з трудом. Натомість відмінно реставрована монастирська церква на диво прикрашає місцину. В різних джерелах вона називається то Благовіщенською, то Онуфріївською, але на її естетичні характеристики це ніяк не впливає.

Тринавова хрестовокупольна базиліка іззовні виглядає спокійно, навіть строго. Усередині ж храму вибухає бароковий феєрверк. Автором розкішного вівтаря-іконостасу є Павло Гіжицький – архітектор, різьбяр та художник. В цілому його творіння наслідує традиційні латинські вівтарі (без Царських врат), але з деякими українськими нюансами. Зокрема, в загальну пізньобарокову картину гарно вписані модернові намісні ікони авторства Осипа Куриласа, певна річ, сучасні. Диво, що протягом перебування у монастирі туберкульозного санаторію (до 1991 року), оздоблення святині збереглося майже в цілості. Напевне, тут допомогла Божа Матір, чия чудотворна ікона ХVІІ ст. (названа Підгорецькою чи Голубицькою) від спорудження і донині перебуває у церкві.

Усі фото