Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа
Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Закарпатська область, Виноградівський р-н, с. Новоселиця

Успенська церква та дзвіниця
ХVІІ ст.

Церква в Новоселиці, за суголосною думкою фахівців і аматорів УЦА, належить до видатних витворів народного зодчества та ікономалярства. Тож писали про неї часто і багато. Та найліпший панегірик храмові, на нашу думку, склав знаний дослідник народної архітектури Михайло Сирохман. Йому й слово (в нашій редакції):

«Церква Успіння Богородиці — архітектурний ідеал. Вона має бездоганні пропорції і чудово вписана в панораму села. Це найменша марамороська (готична) церква і водночас найлегша і найдинамічніша. Можливо, секрет досконалості криється у розмірах дубових стін, співвідношеннях частин, у кутах нахилу дахів і піддашшя.

У бабинці зберігся напис про те, що «храм робив Кочалович у 1669 році». Викликають захоплення архітектурні і декоративні деталі церкви, зокрема, старі вікна стародавньої форми (круглі скельця, оправлені дубовими рейками), одвірок з блискучою орнаментальною композицією — солярними знаками, соняшниками, зубчиками та мотузками, покрівля, вкрита дубовим лемехом з фігурно вирізаними кромками…
Враження досконалості підсилюється всередині церкви, де збереглися стінописи ХVІІ ст. Серед найкращих — «Деісусний чин», «СтрашнийСуд», «Страсті». На жаль, з плином часу частина розписів була знищена. На початку ХІХ ст. в церкві встановлено іконостас у стилі рококо».

Із вищесказаного абсолютно ясно, що побувати в Новоселиці — навіть не право, а просто обов’язок кожної культурної людини. Та й мальовнича дорога до цього віддаленого села залишить в душі відчутний естетичний слід.

Усі фото