Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко
Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Полтавська область, Пирятинський р-н, м. Пирятин, площа Героїв Майдану

Церква Різдва Пресвятої Богородиці (К)
1781 рік

Класична тридільна церква зведена коштом осавула Пирятинського полку Андрія Ільченка. Одначе у середині ХІХ ст. вона здалася затісною і була оббудована з північного і південного боків. Таким чином храм перетворився на еклектичну тринавову споруду з 5 банями. Одначе завзяті радянські реставратори у 1970-х з якогось дива повернули їй первісний (будемо сподіватися) вигляд — із соковитими лиштвами вікон і сухим прямокутником плану. За що їм від нас велика подяка!

Будете проїжджати трасою Київ -Харків проз Пирятинський сирзавод — краще не принюхуйтеся, а хутенько заверніть до Різдвобогородичної церкви, що стоїть посеред гарно доглянутого і вельми симпатичного обійстя. Адже сиром можна розжитися усюди, а такої оригінальної церкви деінде точно не знайдете.

Усі фото