Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа
Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Покровська церква, с. Вихватнівці
Хмельницька область, Кам'янець-Подільський р-н, с. Вихватнівці

Покровська церква (св. Юрія?)
1842 рік (1755?)

Церкву зведено на старому фундаменті, що лишився після пожежі 1839 року. Зведено із матеріалу церкви 1755 року, купленої в с. Миньківці. Так що якою вважати Покровську церкву —  новозбудованою чи старою перенесеною — питання діалектичне.

Втім, на даний момент церква відійшла від першоджерела іще далі, оскільки заброньована не гірше революційного броньовика — від підвалин до хрестів. Постає іще одне діалектичне питання — навіщо? Ми й самі служимо в дерев’яних храмах, але ніяких вигод від жерстяних стін ні в близькій, ні в далекій перспективі не бачимо та й годі.

Утім, храмові ще поталанило. Стару дерев’яну дзвіницю просто знищили у 1994 році і на її місці спорудили щось муроване…

Ні, таки є щось ірраціональне в сучасних українцях…

Усі фото

Покровська церква, с. Вихватнівці
Західний фасад
Південний фасад
Той випадок, коли краще приїжджати влітку: крізь листя не так боляче дивитися.