Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа
Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Іллінська церква, с. Велемичі
Білорусь, Брестська область, Столинський р-н, с. Велемичі

Іллінська церква та дзвіниця (зарічнянська група)
Поч. ХІХ ст. (1881 р.?)

«Новыя купалы і маскоўскія крыжы — гэта проста жах нейкі.
Расейская Праваслаўная Царква зьнішчае беларускую духоўную спадчыну».

Цей інтернет-крик якоїсь білоруської душі — про Іллінську церкву у Велемичах, яка нещодавно втратила старі хрести та маківки. Додамо й українську ламентацію — агресивна маскультура «старшого брата», прикриваючись благими намірами, йде у наступ, знищуючи на своєму шляху усі спадщини, не тотожні із їхньою. Це гірка правда, в якій не важко переконатися, відвідавши хоча б наш розділ. Порахуйте — скільки українських церков лише за останнє десятиліття пройшли через криві дзеркала чужої естетики, втративши (чи ж не навіки?) свій ясний національний образ.

Богу таке не угодно. Бо Його світ — не уніфікований, а розмаїтий; Його народ — не недорікуватий, а творчий, що хвалить Творця різними богоданими мовами.

Іллінська церква — символ творчого підходу до Божого храму. Сама дата її будівництва неабияк збуджує фантазію дослідника. Ми так і не з’ясували для себе, в якому році зведено цей шедевр народного зодчества. Поважні джерела одноголосно називають 1881 рік. Проте повірити в це дуже важко. Бо тоді виходить, що церква — блискуча стилізація. Надто блискуча як для єпархіальної доби! Вишукані хрести (що нині лежать біля храму), бані тонких барокових обрисів, високе хрещате віконце у вівтарі — усе свідчить про іншу епоху. Ну гаразд, припустімо, що церкву всупереч всім заборонам на національні стилі збудували подібною до рубельської чи кожан-городоцької (див. відповідні статті), — але ж і дзвіниця просто волає проти 1881 року! Подивіться лишень, яка вона барокова, висока, окремостояча!

Але смиряймося: що неможливо у людей, можливо у Бога. Тому не будемо категоричними і залишимо сумнівну для нас дату хоча б у дужках. До цього схиляють інші діла Божі, явлені в Іллінській церкві. Наприклад, за часів хрущовських гонінь на Церкву у храмі співав чудовий хор в кількості 60 (!) осіб. Співав Веделя, Бортнянського, давній поліський обіход… І жоден обком партії був не в силах стишити цей янгольський глас.

Головне, щоб він і далі лунав над Поліссям, над Україною із сестрою Білорусссю, над усім Божим світом. Авжеж, це важко. Набагато важче, ніж повернути на церкву рідні бані і хрести…

Усі фото

Іллінська церква, с. Велемичі
Церква під час промосковського «ремонту»
Церква зі східного боку
Вікно у вівтарі - трaдиційно-барокове
Чисто українська дзвіниця
Ансамбль
Старі хрести
Ікона над входом:« Ілля-пророк на вогненній колісниці возноситься на небо». Перед кінцем світу він іще повернеться...Ікона над входом: «Ілля-пророк на вогненній колісниці возноситься на небо». Перед кінцем світу він іще повернеться...
... І тоді кожен отримає по ділах своїх