Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д)
Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Білорусь, Брестська область, Пружанський р-н с. Лискове

Церква Різдва Пресвятої Богородиці
1933
Архітектори: Євген Нагірний (?)

Соснова церква — головна окраса села. По-своєму цей храм унікальний. Оскільки являє собою щось середнє між галицьким модерном і волинськими храмами Сергія Тимошенка. Дехто вважає автором храму Євгена Нагірного, який також працював в Луцькій єпархії, до якої належало село в міжвоєнний період. Все може бути: приміром, за обрисами споруда схожа на Миколаївську церкву у Любелі (Львівщина), яку 1934 року реконструював у модерновій стилістиці Нагірний.

Хай там як, але церква у Лисковому — просто дивовижна. Що ж до вікон — то вони взагалі не мають аналогів в усій українській архітектурі.

Переконайтеся самі.

Усі фото