Знаний краєзнавець і журналіст Дмитро Малаков припускає, що автором чудового Народного будинку у Кривому може бути київський архітектор Микола Даміловський. Головний аргумент — подібність «кривенької» башти до вежі Ніжинської електростанції (останню достеменно спроектував цей чудовий київський архітектор). Що ж, пристанемо до цієї версії і ми.

Споруджено маловідому перлину УАМу з ініціативи і коштом сільської кооперативної спілки. Найяскравіше враження справляють вікна — таких вишуканих рам в облямуванні пузатеньких колонок до ХХІ століття дожило катастрофічно мало… Причаровують і досконало знайдені пропорції будинку.

Початково в кругляку на вежі відмірював час великий годинник. І не знали будівничі і фундатори, що час їхнього українського життя вже відміряно, і що дуже скоро на них чекають колективізація, Сибір, голодомори і війни… Гірко і боляче, але увесь цей апокаліпсис таки зробив свою чорну справу, виплекавши не одне покоління «іванів безпам’ятних»: принаймні, ніхто із опитаних нами мешканців Кривого не відав ані про «культурне» призначення найкрасивішої споруди села, ані, тим паче, про час будівництва. Дехто навіть стверджував, що будинок зведено у… 1970-х! Напевне, людей збиває з панталику жахлива «туалетна» плитка, якою якраз в ті «застійні» роки спотворили унікальну пам’ятку. Ми так і не знаємо, чи вдалося нам переконати селян у давності шедевру…

Нещодавно в одному крилі Народного дому влаштували церкву, тож з’явилася тиха надія на його щасливе майбутнє. Дай Боже!..

Усі фото