Хрест на Білій Горі — яскравий зразок раціонального УАМу. Монумент споруджено до століття з дня народження «Будителя» західноукраїнських земель, провідного члена «Руської трійці», священика УГКЦ о. Маркіяна Шашкевича, який народився у Підлиссі. Затишна садиба священичої родини Шашкевичів збереглася донині; в ній відкрито меморіальний музей.

Віктор Чепелик вбачав у силуеті пам’ятника впливи Густава Ейфеля. Та ми дозволимо собі не погодитися з метром: як на нас, хрест галицького зодчого і художника — цілком самобутня споруда. Буцімто несамобутнім видається тільки шрифт, яким виконано напис на постаменті — точно такий ужито на банку «Дністер» та деяких інших пам’ятках львівського центру УАМу. Та оскільки до них усіх долучився той самий Лушпинський, це аж ніяк не плагіат.

Власне клепаний хрест із сталевих(?) прутків виконано у слюсарній майстерні М. Стефановського — і так якісно, що за понад століття величній конструкції не зашкодили ані «совіти», ані стихії.

Навесні, коли схили Білої гори вкриває неймовірний квітковий килим, чорний хрест над зеленим розмаєм виглядає особливо вражаюче. Приїжджайте у Підлисся, не пошкодуєте!

Усі фото