До постання харбінського Народного дому причетні українці, що після 1917-го року волею долі опинилися за межами колишньої Російської імперії, а також давніші мешканці Піднебесної, що працювали на Китайсько-східній залізниці (КСЗ). Саме управління КСЗ, очолюване українцем, генерал-майором Дмитром Хорватом, і продало українському клубові на пільгових умовах ділянку землі під будівництво на вул. Новоторговій, 9.

Далі надаємо слово Олені Шевченко, співробітниці посольства України в КНР:
«Для збору коштів на будівництво була організована серія аукціонів, благодійних ярмарків, безвідсоткових позик. Урочиста церемонія заснування Українського дому була проведена у травні 1918 р. Перед тим організували аукціон на право закладки першого каменя. Це право викупили за 3500 рублів відомі тамтешні промисловці — брати Патрикій та Іван Шевченки. Другий камінь заклав О. Сушко, сплативши 1500 рублів; суми на право закладки наступних каменів зменшувалися і дійшли аж до 1 рубля; усього таким чином було зібрано близько 10000 рублів.

Згодом збір коштів на будівництво був продовжений. З цією метою у найкращому готелі Харбіна «Модерн» влаштували грандіозний бал на 400 осіб з показом вистави «Запорожець за Дунаєм», за квитки на який було виручено 50000 рублів. Влаштовувалися також так звані «чаювання» для найзаможніших громадян, під час яких здійснювався збір пожертв. Зібравши кошти, клуб розпочав будівництво Українського дому. «Українці, як мурахи, працюють над створенням свого Дому», — писала місцева газета. У результаті, восени 1918 р. був збудований перший поверх приміщення, де продовжила свою роботу українська початкова школа.

Довершили Дім у 1920 р. Це була прекрасна триповерхова будівля, з флігелями й іншими спорудами, де розмістилися Покровська церква (з 1922 р.), початкова українська школа, Перша Українська змішана гімназія (з серпня 1920 р.), бібліотека, театр, що нарешті отримав своє постійне місце».

На жаль, п. Олена не зазначила, що залишилося від китайського УАМу на сьогоднішній день: схоже, що нічого. Принаймні, наші віртуальні пошуки не дали результату. Тож втішаймося старими фото.

Усі фото