Вілла у стилі українського модерну зведена на замовлення і коштом відомого лікаря Мар’яна Панчишина, котрий мешкав у ній від 1925-го по 1943-й рік. Тут він прийняв тисячі пацієнтів (багатьох безкоштовно) — серед них і митрополита Андрія Шептицького.

Професор був прискіпливий до облаштування будинку. Відтак в невисокій споруді є і ліфт, і хороше опалення, і окремий кабінет для лікарської практики.

Із 1990-го у віллі діє громадський Музей історії медицини Галичини імені Мар’яна Панчишина, в якому зібрана багата колекція історичних матеріалів, медичні інструменти кінця XIX — початку XX століття, старовинні медичні видання, а також відбуваються тематичні виставки.

Стосовно архітектури пам’ятки обмежимося лаконічними тезами Віктора Чепелика (до речі, корифей помилково вважав архітектором вілли Олександра Лушпинського, але то дарма):

« …Раціональність (споруди — А.В.) доповнено ледь помітними впливами бароко і дуже мальовничими різьбленими деталями на другому поверсі, які надзвичайно тонко надають будівлі національно своєрідного вигляду».

Доповнимо метра. Надвірно-причілковий фасад із трьома вузькими вертикальними віконними нішами наближає будинок до стилю до ар деко, який якраз у середині 1920-х починав входити у моду. Висновок: ніщо ардекошне УАМові не чуже.

Усі фото