Вікторові Чепелику так подобався будинок училища ім. Сергія Грушевського, що при його описові він збивався на чисту поезію:

«Стриманість архітектури будинку визначалась його приналежністю до раціоналістичного варіанту УАМу. В цій стриманості зосереджено надзвичайну силу, що пробивалася крізь цегляний мур і розквітла тими трикутними кольоровими квітами життя. Суцільним фризом обійшли вони три фасади будинку, — ці квіткові бутони; круглі розети угорі демонстрували уже розпашілі в своєму буянні квіти. Небагатослівна та архітектура, адже в ній — правда життя і його ж поезія. Ті декоративні прикраси були своєрідними метафорами, що твердили: діти є квіти, які, вивчившись, прикрасять життя буйноцвіттям своєї праці і творчості»…

А тепер трохи прози. План і структуру споруди запропонував Брадтман; Кричевському належить оформлення фасадів. На жаль, кілька пожеж «принизили» цей шедевр київського УАМу, але не знищили майолік і керамічних вставок. Замазані у часі соцреалізму за наказом котрогось директора — борця із «архітектурними надлишками», нині вони знову радують споглядача яскравими життєствердними барвами. Унікальна особливість будинку — своєрідний парапет над середньою частиною у вигляді трикутних фронтончиків: такого не подибуємо в жодній іншій споруді стилю. На жаль, євровікна поступово витісняють дерев’яні рами, а металочерепиця на покрівлі і дашках елегантних порталів ніяк не підміняє черепиці справжньої. Садибу училища оточує прозора огорожа із характерними УАМівськими стовпчиками; зберігся й флігель із трапецієвими вікнами.

Тож ми цілком поділяємо думку Чепелика про те, що училище Грушевського є однією з найяскравіших пам’яток УАМу не лише Києва, а й всієї України.

Усі фото