Скромний і стильний — достатня характеристика для маловідомого творіння Кричевського, єдиного у Переяславі зразку УАМу. Замовник і перший власник будинку — Володимир Чубук-Подільський (бл. 1880 — 1967), історик-краєзнавець і нащадок давнього козацького роду, що належав до Трахтемирівської сотні Переяславського полку.

На жаль, випадковий подорожній, не обізнаний зі славним минулим пам’ятки, ні за що не впізнає в ній руку Майстра корабля (як «заметафорив» корифея Юрій Яновський. До речі, будиночок постав саме у тому часі, коли Кричевський познайомився з молодим письменником на Одеській кіностудії).

Справді — іззовні ремонти докорінно змінили первісний проект: високий дах згорів у полум’ї Другої світової і не був відновлений, а дубові стіни заховалися під силікатною цеглою. Та дух українського модерну хатини не покинув — інтер’єр частково зберігся. Тож попри все при нагоді завітайте на тиху вуличку стародавнього міста, а потім і на Заальтицький цвинтар Переяслава, де поховано подружжя Чубуків-Подільських, щоб пом’янути славних прадідів великих незлим тихим словом…

Усі фото