Про інженера Івана Трубу відомо достатньо, щоб сміливо включити його в пантеон основоположників і творців УАМу. Бо хоч він і не створив архітектурних шедеврів, все ж залишив по собі помітний слід в історії української архітектури.

Найвідоміші його роботи (особняк у Катеринославі і будинок товариства «Просвіта» у Мануйлівці) , яких удостоїв увагою сам Віктор Чепелик, до нас не дійшли. Проте скласти уяву про них можливо. Насамперед — по прибутковому будинку на його власній ділянці Кавалерійської вулиці, що становив єдиний комплекс із розібраним 1978 року особняком. Цю дещо сухувату в архітектурному плані двоповерхову споруду на чотири квартири мали змогу оцінити усі поважні гості Труби — як от Марко Кропивницький, Ілля Репін, Олена Пчілка, Володимир Винниченко, Володимир Короленко та десятки інших політичних і культурних діячів ХХ ст. , в тому числі і ми.

Цікаво, що досить високо оцінений нами прибутковий будинок особливого прибутку власникові так і не приніс — оскільки там мешкали переважно друзі та соратники господаря на ниві українства. Тая нива, як відомо, зародила у Катеринославі щедро. А от від первісного декоративного українства пам’ятки окрім трапецієвих прорізів і цегляних прикрас нині лишилося лише кілька вікон. Та дарма: скромне творіння Труби також виконало свою культурологічну і національну місію. Виконуватиме і надалі — відтепер і з допомогою нашого сайту.

Усі фото