Будинок доброго доктора Рубцова у Миргороді — один із перших у особистому творчому доробку Сластіона-зодчого. Втім, свій найперший архітектурний проект митець розробив майже на два десятиліття раніше — аж у 1893 році. На жаль, тоді далі намірів справа не пішла, відтак український модерн народився суттєво пізніше, ніж його європейські аналоги.

Та повернімося на благословенну Полтавщину. На початок 1910-х Сластіон уже мав конкретний досвід на будівельній ниві — маємо на увазі його співпрацю із земськими техніками Лохвицького повіту у справі розробки різних типів яскраво-національних земських шкіл. А от для рідного Миргорода Опанас Георгійович запроектував досить суху, раціоналістичну споруду, оздоблену простими лиштвами, пілястрами і карнизами. Найцікавішим у мистецькому плані був фасад високої мансарди, що не дійшла до нашого часу. Менш від того, будинок лікаря Рубцова, в якому дотепер мешкають чи то нащадки лікаря, чи якісь інші люди (то байдуже), гідний трохи більшої уваги і від місцевої влади, і від прихильників Сластіонової творчості. Принаймні, пам’яткоохоронна дошка йому б точно не завадила.

Проте одна підступна думка не дає спати: а що як про існування в Миргороді такої рідкісної пам’ятки окрім нас та її мешканців ніхто не відає? Тоді нехай усі сластіонолюби вважають цей допис за подарунок.

Усі фото