Будинок Хрєннікова — найвизначніша споруда українського міста Січеслав (він же радянський Дніпропетровськ, нині Дніпро). Автор шедевру — Петро Павлович Фетисов (якого деякі дописувачі про УМ помилково називають Павлом). Про будинок найдокладнішим чином написав Віктор Чепелик, тож ми зупиняємося тільки на найцікавіших моментах біографії шедевра.

1. Співавторами архітектора були Л. Хойновський, сам В. Хрєнніков та видатний історик Дмитро Яворницький.

2. Дмитру Яворницькому так хотілося побачити в рідному Катеринославі цей будинок, що він активно допомагав інженеру В. Хрєннікову як в суді (відсуджували ділянку під будівництво), так і в перемовинах з міською владою (яка була заборонила роботи з огляду на незручності для перехожих).

3. Цікавою є первісна багатофункціональність будинку. В ньому мали бути не лише квартири, а й готель, магазин, ресторан і театральна зала з усією інфраструктурою для української трупи. Нині в будинку міститься лише готель «Україна».

4. Популярність будинку була настільки високою, що помилуватися на нього люди приїздили спеціально навіть із далеких сіл.

5. Під час Другої світової війни будинок зазнав значних втрат, а відбудова 1950-х не передбачила відновлення башт та інших характерних елементів даху.

6. Завдяки Яворницькому будинок набув значення монумента слави Запорозької Січі. На одному фронтоні зберігся герб козацької республіки — козак з мушкетом. Капітелі декоративних колон на фасадах наслідують капітелі дерев’яного собору в Таращі, який Шевченко назвав типовою козацькою церквою.

А насамкінець Чепелик наводить тезу Яворницького, яку можна визнати гаслом будинку Хрєннікова: «Захоплення старовиною — то не гра зманіженого розуму, а необхідна потреба всякої просвіченої людини, яка ревно ставиться до діянь своїх предків і дбайливо споруджує будівлю для своїх нащадків».

Усі фото