Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко
Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Сумська область, Глухівський р-н, м. Глухів, вул. Спаська, 4

Спасо-Преображенська церква (Т)
1765 рік
Архітектори: Андрій Квасов, Іван Григорович-Барський

За образним висловом Григорія Логвина, «храм полонить просторістю, світлістю і стрункою, урочистою красою». І хоч у 1867 р. цю симетричну тетраконхову красу підпсував недоречний західний притвор, Глухів може по праву пишатися одним з кращих зразків українського бароко, спорудженого коштом отамана Генеральної армати (була й така посада у Гетьманщині) Григорія Кологривого. Стосовно авторства церкви існують різні думки, але вплив Григоровича-Барського на подібні проекти заперечити важко.

Від старого внутрішнього оздоблення церкви збереглися євангелісти в пандативах і рештки іконостасу (останніх ми особисто не зауважили). Натомість у 2008 році під побілкою було віднайдено первісний стінопис 1770-х років, зокрема, композицію «Таємна Вечеря» — з чим усіх і вітаємо. На жаль, побачити той розпис пересічному прочанинові не легко — далі притвора у церкві зазвичай не пускають.

Усі фото