Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко
Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Сумська область, Кролевецький р-н, м. Кролевець, вул. Шевченка 8

Спасо-Преображенська церква
1778 – 1782 рр. (перебудована1849)

Мурована Спасо-Преображенська церква стоїть у мальовничому міському кутку, що зветься Довгалівкою. На її обійсті, біля дерев’яної церкви-попередниці було поховано батьків просвітителя Сибіру, святителя Філофея (Ліщинського), митрополита Тобольського. Проте церковна садиба варта уваги не лише як духовне гніздо найславетнішого уродженця Кролевця. Адже Спасо-Преображенський храм — єдина будівля ХVІІІ ст., що вціліла у давньому гетьманському містечку.

Первісно церква була хрещатою, та в 1849 році її оббудували з усіх боків, перетворивши на тринавову хрестово-купольну споруду. Відтак давні стіні прозирають на світ Божий лише у трьох місцях. Тоді ж, очевидно, у тих стінах влаштували нові низькі вікна із характерними для північного Лівобережжя українсько-російськими наличниками. У 1930-ті роки храм втратив баню, яка була відновлена вже у незалежній Україні.

Над входом до церковного обійстя височить гарна сучасна дзвіниця, натомість цегляна огорожа із хвіртками — цілком автетнтична і походить із середини ХІХ ст. Усередині церкви панує молитовний затишок, чому неабияк сприяють кілька цікавих народних ікон.

Будете у Кролевці — не проминіть оригінального храму.

Усі фото