Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко
Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Рівненська область, Рівненський р-н, с. Тайкури

Покровська церква (К, СЄ)
1731 рік

Церква у Тайкурах — дуже оригінальна як на загал УЦА. Хоча в ній панують волинська монументальність і приземкуватість, але проглядається і щось лівобережне, виявлене в хрещатому плані і «незалежних» одне від одного верхах. Хто ж в цьому винен — зодчі чи фундатор такої архітектурної несподіванки?

Про майстрів не знаємо, а про ктитора дещо відомо. Спорудили церкву коштом місцевого пана Яна Павла Пепловського. Очевидно, усі добродії Пепловські мали широке серце і ще ширший гаманець — бо у 1710 році фундували у селі ще й величний римо-католицький костел св. Лаврентія, що нині стоїть у руїні. А ще вони мали неабиякий художній смак. Місце, де зведено Покровську церкву — над усі похвали. Вона возноситься над мальовничою долиною, за якою простеляються романтичні далі. Є поблизу церкви й додатковий «бонус». За кущами бузку і сусідньою садибою заховався давній цвинтар із кількома врослими в землю надгробними хрестами. І хоча на Волині ними нікого не здивуєш, тайкурівські хрести схоже, походять ледь не із ХVІ століття!

В інтер’єрі церкви зберігся гарний іконостас 1882 року (який ми, на жаль, бачили тільки у замкову шпарину), а також дещо давніше — зокрема, ікона «Христос Пантократор» (вірогідно, із апостольського ряду іконостасу-попередника). Дасть Бог, колись оцінимо начиння храму особисто.

Тож ніде правди діти: Тайкури варті навіть окремої поїздки.

Усі фото