Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко
Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Рівненська область, Рівненський р-н, с. Городок

Церква Перенесення мощів святителя Миколая із Мір Лікійських у Барі (СЄ)
1740 рік

Довгі роки Миколаївський храм був архітектурною домінантою мальовничого острова, що омивається тихими водами річки Усті. Але у ХХІ ст. він став не таким помітним, оскільки поруч виросли два великі храми новітнього монастиря. Ви спитаєте, навіщо було потрібно таке широкомасштабне будівництво? Все просто: свого часу наш герой був відданий помісній Українській православній Церкві, тоді як решта території перейшла у відання Московського Партіархату.

Фундатором Миколаївської церкви виступив відомий греко-католицький митрополит Атанасій Шептицький. Він і постарався, щоб його дітище було оздоблене щонайкраще. Маємо на увазі вишукані барокові фронтони і вхідні портали церкви. На превеликий жаль, вже у ХХІ ст. храм зазнав євроремонту, внаслідок чого обзавівся традиційною псевдопозолотою і білим пластиком. Втім, кілька старих вікон іще радують погляд заїжджих аматорів УЦА.

Усередині картина краща. Бароковий іконостас зберіг свої рами і скульптуру, проте ікони, свого часу передані у фондосховища Києво-Печерського заповідника, додому так і не повернулися. Первісні розписи лишилися тільки в одній з ніш апсиди, решту ж церкви вкриває олійний стінопис другої половини ХІХ ст.

Та хай там як, Миколаївська церква у Городку — справжня барокова перлина Волині.

Усі фото