Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д)
Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Полтавська область, Лубенський р-н, с. Піски

Успенська церква
Поч. ХХ ст.

В довідниках церкву часто позначають ХІХ століттям, але це в корені неправильно. Про її молодший вік неспростовно свідчать два елементи — шоломовидно-російська баня і заломчасто-українська дзвіниця. Такі речі вітчизняні зодчі почали дозволяти собі не раніше початку ХХ ст. Власне дзвіниця із заломами і характерним нахилом стін і спонукала нас зарахувати пам’ятку до українського історизму (хоча з огляду на баню цілком можна було б записати її у російський модерн). В усьому іншому — плані, структурі і декорі — церква цілком еклектична. Ось так буцімто незначні відхилення від стандартного проекту і роблять пам’ятку такою яскравою і самобутньою — єдиною і неповторною не лише на Полтавщині, а й в цілій Україні! І в деталях криється геній…

Усі фото