Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Луганська область, Марківський р-н, с. Тишківка

Церква свв. Кирила та Мефодія
1905 – 1915 рр.
Архітектор: Володимир М. Покровський

Церкву побудовано за проектом штатного архітектора Харківської єпархії Володимира Миколайовича Покровського (бажано не плутати з Володимиром Олександровичем Покровським, знаменитим творцем російського модерну).

Тишківська церква має близьку родичку у Білопіллі на Сумщині, зведену за проектом того ж автора. І хоча обидва храми за планом і композицією належать радше до єпархіального стилю, їхній декор однозначно свідчить про зацікавлення автора українським модерном. Втім, не факт, що зодчий погодився б із нашою оцінкою: багато хто вбачав і донині вбачає у таких формах приватний випадок неоруського стилю. Та дарма — ми маємо свою авторитетну думку і записуємо храм до приватного випадку УАМу.

Оздобленням церкви займалися нерівномірно. Керамічну плитку для мозаїчної підлоги замовили на суперсолідному Харківському заводі Бергенгейма, цеглу різноманітної форми виготовляли в самій Тишківці поблизу майбутнього храму — для цього спорудили спеціальну міні-цегельню. Натомість розписи та інші внутрішні роботи у кошторис не заклали — передбачалося, що вже після відкриття Кирило-Мефодіївської церкви і початку богослужінь про це подбають самі парафіяни. Та не так сталося, як гадалося: на заваді стали жовтневий переворот, громадянська війна і подальші репресії на Церкву. До кінця 1920-х у храмі і іще жевріло життя у вигляді так званої «обновленської» громади, а потім настала руїна. Та церква встояла і, дасть Бог, в ній колись залунає молитва рідною українською мовою. Бо ж якою іще мовою слід молитися в УАМівській святині?

Усі фото