Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви
Українське Відродження Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Волинська область, м. Луцьк, вул. Кафедральна 1А (Луцький замок)

Церква св. Іоана Богослова (чернігівська або полоцько-смоленська школа)
1175 – 1180 рр.

Про луцьку церкву св. апостола і євангеліста Іоана Богослова непогано написано у Вікіпедії. Тож їй і перше слово (у нашій редакції).

«Храм постав у дерев’яному дитинці Луцька за часів правління Ярослава Ізяславовича. Первісно це була квадратна у плані, одноапсидна, одноверха, чотиристовпна висока будівля з невеликою прибудованою каплицею. У 1289 р. за луцького князя Мстислава Даниловича церква уже була соборною (тобто осідком Луцького єпископа — А.В.). Відомо, що тоді храм був потинькованим, мав позолочений хрест і гонтовий дах. Характерний для чернігівської школи аркатурний фриз прикрашала полив’яна зелена та брунатна плитка.

В інтер’єрі вирізнявся високий ярусний іконостас, який спирався на розписану фресками передвівтарну перегородку. Аналог останньої зберігся лише у смоленській церкві св. Іоана Богослова. Перший розпис перегородки імітував інкрустацію кольоровим камінням. Іконостас нараховував 49 ікон; поза ним у соборі було ще 9 великих коштовно оздоблених образів. Підлога була викладена декоративною керамічною плиткою, а стіни розписані фресками У церкві зберігалися мощі св. вмч. Пантелеймона та частина древа Животворчого Хреста.

Наприкінці ХV ст. собор суттєво змінився: до нього прибудували контрфорси та північний приділ. Після Берестейської Унії храм одразу перейшов до греко-католиків, через що позбувся фінансування з боку волинських православних магнатів і почав занепадати. Про вигляд церкви у першій половині XVIII століття можна дізнатися із відповідного зображення на іконі святого Ігнатія Богоносця (де вона перебуває не вказано — А.В.). На жаль, епізодичні ремонти не зарадили занепаду споруди. Тож луцький єпископ Сильвестр (Рудницький) розпорядився розібрати нестійкі стіни храму до рівня землі, що й було зроблено у 1766 р. У планах було звести на старому місці новий величний собор, проте цього не відбулося внаслідок передчасної смерті Рудницького».

Нині добре законсервовані і накриті рештки храму може оглянути кожен відвідувач Луцького замку. Цікаво, що через пливуни церква за час свого існування поступово вгрузла в землю аж на два метри. Разом із підвалинами ці вгрузлі стіни і являють світові колишню красу і велич вікопомної святині волинської землі.

Усі фото