Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви
Українське Відродження Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Львівська область, м. Львів, вул. Богдана Хмельницького, 28

Церква св. Миколая (галицька школа)
Остання чверть ХІІІ ст.

Миколаївська церква — найдавніша споруда міста Лева.

Про її походження сперечаються. Одна версія називає фундаторами святині тодішніх купців (поруч завжди був ринок), інша возводить храм у ранг княжої усипальниці. В будь-якому разі і княжий привілей 1292 року (буцімто неавтентичний), і археологічні розкопки 1970-х однозначні в одному: церква таки давньоруська. Тож маємо міцну ланку УЦА, що веде до нечисленних храмів ХІV ст. і далі, до епохи українського Відродження ХV — ХVІ століть.

Про церкву дбали, але історичні буревії взяли свою данину. Відтак від будівлі XIII ст. залишилися план, нижня частина кам’яних стін і відкриті з-під тиньку апсиди, вимурувані з тесаних блоків білого вапняку відповідно до традиції галицької школи давньоруської архітектури. На жаль, від давньоруського ікономалярства в церкві не лишилося геть нічого. Натомість їй поталанило на митців українського модерну. Головний фасад прикрашають розписи Петра Холодного (старшого), а огорожу зроблено за проектом Олександра Лушпинського.

Найголовніші реліквії церкви — мощі святого Миколая Чудотворця, подаровані храмові антіохійським Патріархом Йоакимом V (кін. ХVІ ст.), і кілька ікон ХVІІ ст.

Будете у Львові — не проминіть чудового храму!

Усі фото