Дерев’яні (Д)Муровані (М)Усі
Наддніпрянська школа Сіверсько-чернігівська школа Слобожансько-полтавська школа Східноподільська школа Поліська школа Волинська школа Галицька школа Західноподільська школа Бойківська школа Гуцульська школа Лемківська школа Буковинська школа Марамороська школа Берестейська школа Український класицизм (Д) Український історизм (Д) Український модерн (Д) Давньоруські церкви Українське Відродження
Українське бароко Український класицизм (М) Український історизм (М) Український модерн (М)
Хмельницька область, Ярмолинецький р-н, с. Шарівка

Покровська церква
ХІV – ХV, ХVІІІ стт.

Найдавніша частина церкви — нинішня дзвіниця — споруджена в ХІV сторіччі як оборонна вежа на Кучманському шляху. Товщина її стін сягає 1,7 метра! У 1430-х, імовірно, коштом шляхтича Яна Домарата до східного фасаду вежі прибудували триконхову церкву. При цьому другий ярус башти-дзвіниці сполучили із хорами храму великим стрілчастим прорізом.

На своєму довгому віку церква зазнала всякого. Після руйнувань ХVІІІ століття (переважно у вирах громадянських заворушень) її відбудували: відновили склепіння в центральному об’ємі, підняли стіни бічних конх і пробили в них нові входи, замінили крівлю… Але білокам’яних готично-ренесансних віконниць майже не зачепили. Тоді ж, у 1770-х  — 1780-х, стіни і склепіння церкви розписав знаменитий Йозеф Прагтль. На жаль, від його трудів не збереглося геть нічого…

Під час реконструкції 1890 — 1892 рр. храм «оправославили» — замурували старі готичні прорізи, поставили на дах дерев’яного барабана з низьким наметом та невеличкою маківкою, а також двома дерев’яними ярусочками наростили вежу-дзвіницю. Такою церква і дожила до вільної України.

Вже у ХХІ столітті парафіяни провели «гібридний» ремонт: вікна поміняли на пластикові, а верх обтягнули блискучою бляхою. На щастя, вони іще нічого не зробили із фантастично прекрасною місциною, серед якої зведено церкву. Тож поспішайте у Шарівку — хто знає, як воно буде завтра?..

.

Усі фото